Ontwikkeling

HAF-3611
HAF 3611

Op zoek naar goedkope en simpele onderdelen om een bedienpaneel te maken, welke tevens overzichtelijk en eenvoudig te maken is, kwam ik op het idee om kabeldozen te gebruiken. Deze kabeldozen, HAF 3611 zijn redelijk goedkoop, compleet met deksel en zijn groot genoeg om de bekabeling, een aantal mini-steek lasdopjes en de schakelaars met de benodigde LEDjes in te bouwen.


Uittekenen

Ik heb de tekening van het railplan van de eerste vaste modelbaan enkel-lijnig gemaakt en heb het schaduwstation even apart gehouden. Vervolgens heb ik de deksels van de HAF3611 op ware grote getekend. Door deze op verschillende manieren naast elkaar te zetten en te proberen kwam ik uiteindelijk bij het aantal van 3×3 dozen horizontaal en een verschaling van 1 op 10 van het railplan (afb. 2).

Het schaduwstation is hierbij versimpeld weergegeven en aan de zijkant van het schema gekomen. Ook het bergtraject is versimpeld weergegeven.

paneel 1(afb. 2)

Belangrijk hierbij is dat er rekening wordt gehouden met de positie van de schakelaars voor de wissels.

paneel 2(afb. 3)

Deze zijn plaats bepalend, want de schakelaars voor de blokken kan men willekeurig verschuiven langs het traject. Daarom heb ik de schakelaars met kast in het schema ingetekend (afb. 3).


Demo ontwerp

Nadat ik een demo had gemaakt van één wissel (afb. 4), besefte ik dat een compleet paneel netjes uittekenen met stift op de deksels van de HAF3611 een lastige klus zou worden. Want hoe krijg je het ontwerp netjes met stift op het plastic? Ja, . . niet dus!

2007-01-14(afb. 4)

Ik heb toen de tekening op papier uitgeprint en vervolgens geplastificeerd, uitgeknipt en voorzien van dubbelzijdig tape. Vervolgens op de deksels plakken en dan nog even met de föhn er overheen. Hierdoor hecht het dubbelzijdige tape beter en wordt het plastificeerfolie zacht, zodat de randen naar onderen gedrukt kunnen worden. Dit geeft een mooi en net eindresultaat (afb. 5),  wat tevens tegen mogelijke vieze, vette vingers beschermd!

2007-01-14 Front 01(afb. 5)

En als de schakelaars en LED’s gemonteerd zijn ziet de achterzijde er zo uit:

2007-02-04 Module 01